Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Χίντζιου, Άννα el
dc.contributor.author Τρίγκας, Κωνσταντίνος el
dc.date.accessioned 2015-02-19T21:25:38Z
dc.date.available 2015-02-19T21:25:38Z
dc.date.issued 2015-02-19
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6560
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Fats
dc.subject Vegetable oil
dc.subject Mechanical methods
dc.subject Tallow
dc.subject Λίπη
dc.subject Φυτικά λάδια
dc.subject Μηχανικές μέθοδοι
dc.subject Ζωικό λίπος
dc.title Τεχνολογία και ποιότητα φυτικών και ζωικών λιπαρών υλών el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Food technology
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Chemistry
heal.classification Χημεία
heal.classificationURI http://lod.nal.usda.gov/40859
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/c1dfd96eea8cc2b62785275bca38ac261256e278
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/28893
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85132122
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2010
heal.bibliographicCitation Χίντζιου, Ά. και Τρίγκας, Κ. (2010). Τεχνολογία και ποιότητα φυτικών και ζωικών λιπαρών υλών. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη:Οι λιπαρές ουσίες χρησιμοποιούνται στην διατροφή του ανθρώπου , αλλά και για βιομηχανικούς σκοπούς (Βιομηχανικά λάδια) . Προέρχονται από το φυτικό και το ζωικό βασίλειο και οι μεν πρώτες είναι κυρίως σε υγρή μορφή (λάδια) , οι δε δεύτερες σε στερεή μορφή (λίπη). Τα λίπη και τα έλαια είναι εστέρες της γλυκερίνης με λιπαρά οξέα. Υπάρχουν σε όλα τα φυτά και τα ζώα σε διάφορα ποσοστά. Η κλασσική διαφορά μεταξύ λιπών και ελαίων είναι ότι τα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα έλαια υγρά. Τα φυτικής προέλευσης λίπη και έλαια μπορούν να καταταχθούν με βάση διάφορα κριτήρια όπως π.χ. βάση της βοτανικής ταξινόμησης των φυτών από τα οποία προέρχονται, βάσει του αριθμού ιωδίου τους (μη ξηραινόμενα με αριθμό ιωδίου μικρότερο από 90, ημιξηραινόμενα με αριθμό ιωδίου 90-130 και τα ξηραινόμενα με αριθμό ιωδίου μεγαλύτερο από 130) ή βάση των λιπαρών οξέων που κυριαρχούν στη σύνθεση τους. Σ' αυτή την εργασία θα προσπαθήσουμε να τα ταξινομήσουμε με βάση το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχονται, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αναφορά των λιπαρών οξέων που κυριαρχούν σε καθένα από αυτά. Σύμφωνα με αυτό το σχήμα, τα φυτικής προέλευσης λίπη και έλαια μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες: 1) Σ’ αυτά που προέρχονται από το φρουτώδες περίβλημα πολυετών φυτών (ελαιόλαδο, φοινικέλαιο, κοκοκαρυέλαιο ). 2) Σ' αυτά που προέρχονται από τους σπόρους μονοετών (ή διετών) φυτών (βαμβακέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο αραχιδέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο , λινέλαιο) ή πολυετών φυτών ( Φοινικοπυρηνέλαιο , έλαιο του μπαμπασού, βούτυρο του κακάο, πυρηνέλαιο, γιγαρτέλαιο). Υπάρχουν βέβαια και διάφορα άλλα λάδια που χρησιμοποιούνται σαν τροφή για κάποιες εθνικότητες όπως είναι το λάδι από σπόρους τσαγιού, από σπόρους παπαρούνας, από διάφορα ακανθώδη φυτά, από πίτουρο ρυζιού κ.α. αλλά δεν θα αναφερθούμε σ' αυτά. Τα φυτικά έλαια απαντούν κυρίως στους ελαιούχους σπόρους και μόνο κατ’ εξαίρεση στο μεσοκάρπιο. Τέτοια είναι η περίπτωση του ελαιοκάρπου , του βουτυροκάρπου και ελαχίστων άλλων σπόρων , κυρίως φοινικόδεντρων. Οι ελαιούχοι σπόροι , που αποτελούν την πρώτη ύλη της σπορελαιουργίας , παράγονται σε διάφορες ποσότητες ανά την Υφήλιο. Στα ανώτερα ζώα το λίπος είναι το κύριο συστατικό του σώματός τους και απαντά σε όλους τους ιστούς , ακόμα και εκεί που δεν είναι μακροσκοπικά ορατό. Γενικά υπάρχουν δυο μορφές λίπους στο σώμα των ανωτέρων ζώων , όπως και του ανθρώπου , δηλαδή : i. Το λειτουργικό λίπος και ii. Το απόθετο λίπος Το απόθετο λίπος ενδιαφέρει την τεχνολογία τροφίμων και συσσωρεύεται σε ορισμένα μέρη του σώματος του ζώου υπό μορφή λιπώδους ιστού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αναφορά σε φυτικά και ζωικά λίπη και έλαια , όπου θα περιγραφεί : Η δομή των σπόρων των φυτικών ελαίων , τα ζωικά λίπη και τα μέρη του ζώου στα οποία βρίσκονται , τα χαρακτηριστικά - σύνθεση λιπαρών οξέων , φυσικοχημικές σταθερές - του εκάστοτε ελαίου ή λίπους καθώς και οι τρόποι εξαγωγής των ανωτέρω. Επίσης , περιγράφονται οι διάφοροι τύποι μαργαρινών και shortenings που υπάρχουν στο εμπόριο. el
heal.advisorName Τσάκνης, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 139
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: Εξώφυλλο.docx
    Μέγεθος: 535.1Kb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007
  • Όνομα: Περιεχόμενα.docx
    Μέγεθος: 27.95Kb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007
  • Όνομα: Τεχνολογία και Ποιότητα Φυτικών ...
    Μέγεθος: 8.237Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες