Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κακκαλιά, Ασπασία el
dc.contributor.author Παντελοπούλου, Μαρία-Ελένη el
dc.date.accessioned 2015-02-20T17:54:19Z
dc.date.available 2015-02-20T17:54:19Z
dc.date.issued 2015-02-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6631
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Μicrobial competition
dc.subject Probiotics
dc.subject Μicrobial interactions
dc.subject Μικροβιακός ανταγωνισμός
dc.subject Προβιοτικά
dc.subject Μικροβιακές αλληλεπιδράσεις
dc.title Φαινόμενα Ανταγωνισμού στελέχους Cronobacter sakazakii σε συνθετικό υπόστρωμα με εμπορική καλλιέργεια εκκίνησης Bifidobacterium lactis Bb-12 el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Microbiology
heal.classification Chemistry
heal.classification Μικροβιολογία
heal.classification Χημεία
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C02502
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/c1dfd96eea8cc2b62785275bca38ac261256e278
heal.classificationURI **N/A**-Μικροβιολογία
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/28332
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2006003499
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2011
heal.bibliographicCitation Κακκαλιά, Α. και Παντελοπούλου, Μ.-Ε. (2011). Φαινόμενα Ανταγωνισμού στελέχους Cronobacter sakazakii σε συνθετικό υπόστρωμα με εμπορική καλλιέργεια εκκίνησης Bifidobacterium lactis Bb-12. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη:Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να διερευνηθεί το είδος αλληλεπίδρασης που επικρατεί μεταξύ στελέχους C. sakazakii με την εμπορική καλλιέργεια, Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνθετικό υπόστρωμα στους 37oC/48 h. Σε όλες τις συγκαλλιέργειες ο αρχικός πληθυσμός του C. sakazakii ήταν πάντα 103 cfu/mL, ενώ οι αρχικοί πληθυσμοί του B. lactis Bb-12 ήταν 103cfu/mL, 105cfu/mL είτε 108cfu/mL. Σε τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνονταν δείγματα από όλες τις καλλιέργειες (μονοκαλλιέργειες, συγκαλλιέργειες) και καταγράφονταν οι πληθυσμοί των βακτηρίων και των τιμών pH. Επίσης το υγρό των 24ωρων και 48ωρων ζυμώσεων αναλύονταν με HPLC ως προς την συγκέντρωσή τους σε γαλακτικό, οξικό και φορμικό οξύ και υπολογίζονταν οι επιμέρους συγκεντρώσεις τους ως προς την ιονική και μη-ιονική μορφή σύμφωνα με την εξίσωση Henderson-Hasselbalch. Στην περίπτωση όπου οι ανταγωνιστικοί πληθυσμοί ήταν στο 103cfu/mL, ο πληθυσμός του C. sakazakii παρουσίασε κάμψη αλλά ποτέ δεν μηδενίστηκε. Αντίθετα όταν οι πληθυσμοί του B. lactis Bb-12 ήταν 105cfu/mL και 108cfu/mL, ο πληθυσμός του C. sakazakii μειώθηκε σε πληθυσμό < 100 cfu/mL μετά από 48 και 12 ώρες, αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις όπου αναχαιτίστηκε πλήρως ο πληθυσμός του C. sakazakii η τιμή του pH της συγκαλλιέργειας ήταν μικρότερα από την τιμή 4.2. Η χρωματογραφικές αναλύσεις έδειξαν ότι αυξημένες συγκεντρώσεις οξικού οξέος ενίσχυαν την αντιμικροβιακή δραστικότητα του υγρού της ζύμωσης. Στο μίγμα των οργανικών οξέων που υπάρχουν στο υγρό των καλλιεργειών παρουσιάζεται το φαινόμενο της επίδρασης «κοινού ιόντος», όπου ανάλογα με το pH του περιβάλλοντος και τη σταθερά ιονισμού (Ka) των οξέων που συμμετέχουν στο υγρό της ζύμωσης, τα ισχυρότερα οργανικά οξέα (π.χ. γαλακτικό οξύ) παρέχουν οξώνια (Η3Ο+) στο διάλυμα και μετατοπίζουν την ισορροπία μεταξύ της μη-ιονικής και ιονικής μορφής των ασθενέστερων οξέων (π.χ. οξικό οξύ) προς τα αριστερά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση της μη-ιονικής μορφής των οξέων, που είναι και η αντιμικροβιακή. el
heal.advisorName [χ.ό.] el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 83
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: ΤΕΛΙΚΗ Σ+Μ - Copy.pdf
    Μέγεθος: 1.274Mb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: ΤΕΛΙΚΗ Σ+Μ.docx
    Μέγεθος: 351.5Kb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες