Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσακίρης, Αργύριος el
dc.contributor.author Κανδύλης, Παναγιώτης el
dc.contributor.author Μπεκατόρου, Αργυρώ el
dc.contributor.author Κουρκουτάς, Ιωάννης el
dc.contributor.author Κουτίνας, Αθανάσιος Α. el
dc.date.accessioned 2015-05-23T09:37:23Z
dc.date.available 2015-05-23T09:37:23Z
dc.date.issued 2015-05-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/10948
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12010-009-8905-4 el
dc.subject Cork
dc.subject Aroma volatiles
dc.subject Αρωματικά πτητικά
dc.subject Φελλός
dc.subject Dry red wine making
dc.subject Κόκκινο ξηρό-οινοποίηση
dc.subject Low temperature fermentation
dc.subject Ζύμωση χαμηλής θερμοκρασίας
dc.subject Yeast immobilization
dc.subject Ακινητοποίηση μαγιάς
dc.title Dry red wine making using yeast immobilized on cork pieces en
heal.type journalArticle
heal.classification Technology
heal.classification Chemical technology
heal.classification Τεχνολογία
heal.classification Χημική τεχνολογία
heal.classificationURI http://zbw.eu/stw/descriptor/10470-6
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C00565
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία
heal.classificationURI **N/A**-Χημική τεχνολογία
heal.keywordURI http://zbw.eu/stw/descriptor/14793-4
heal.identifier.secondary DOI 10.1007/s12010-009-8905-4
heal.identifier.secondary Print ISSN 0273-2289
heal.identifier.secondary Online ISSN 1559-0291
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών el
heal.publicationDate 2010-11
heal.bibliographicCitation Tsakiris, A., Kandylis, P., Bekatorou A., Kourkoutas, Y. and Koutinas, A. A. (2010). Dry red wine making using yeast immobilized on cork pieces. "Applied Biochemistry and Biotechnology", 162(5), November 2010. pp. 1316–1326. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610016547. [Accessed 27/01/2010] en
heal.abstract The commercial Saccharomyces cerevisiae Uvaferme 299 wine yeast was immobilized on cork pieces to produce a biocatalyst for use in dry red wine making. The immobilized biocatalyst was suitable for clarified and non-clarified grape must fermentation at ambient and low temperatures (0–25 °C). Fermentation times were low and very low amounts of residual sugar were detected, showing suitability for dry wine production. The presence of suspended solids in the non-clarified must did not affect the activity of the immobilized cells. Complete fermentation of sugars at 0 °C was possible with immobilized Uvaferme 299, although not a cryotolerant strain, indicating a cryoprotective effect of cork. The presence of cork did not affect the composition of major volatiles with methanol and acetaldehyde kept at low levels. Reduction of amyl alcohols on total volatiles was also observed in wines fermented at low temperatures. Differences in the headspace aroma profile in wines produced by immobilized and free cells were found by GC–MS analysis, but no cork taint compounds were detected. en
heal.journalName Humana Press Inc en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: art%3A10.1007%2Fs12010-009-890 ...
    Μέγεθος: 236.4Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες