Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κατσόγιαννος, Ευάγγελος el
dc.contributor.author Γκορτζή, Όλγα Γ. el
dc.contributor.author Χατζηλαζάρου, Αρχοντούλα el
dc.contributor.author Αθανασιάδης, Βασίλειος el
dc.contributor.author Τσακνής, Ιωάννης Π. el
dc.date.accessioned 2015-05-23T11:21:51Z
dc.date.available 2015-05-23T11:21:51Z
dc.date.issued 2015-05-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/10965
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jssc.201200356/abstract el
dc.subject Antioxidants
dc.subject Αντιοξειδωτικά
dc.subject Cloud point extraction
dc.subject Εξόρυξη σημείο Cloud
dc.subject Olive mill wastewater
dc.subject Υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου
dc.subject Red-flesh orange juice
dc.subject Κόκκινη-σάρκα χυμός πορτοκαλιού
dc.subject Tween 80
dc.title Evaluation of the suitability of low hazard surfactants for the separation of phenols and carotenoids from red-flesh orange juice and olive mill wastewater using cloud point extraction en
heal.type journalArticle
heal.classification Chemistry
heal.classification Instrumental analysis
heal.classification Χημεία
heal.classification Ενόργανη ανάλυση
heal.classificationURI http://zbw.eu/stw/descriptor/15638-4
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85066771
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.classificationURI **N/A**-Ενόργανη ανάλυση
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85005727
heal.contributorName Λαλάς, Σταύρος el
heal.identifier.secondary DOI: 10.1002/jssc.201200356
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών el
heal.bibliographicCitation Katsoyannos, E., Gortzi, O., Chatzilazarou, A., Athanasiadis, V., Tsaknis, J. P., et. al. (2012). Evaluation of the suitability of low hazard surfactants for the separation of phenols and carotenoids from red-flesh orange juice and olive mill wastewater using cloud point extraction. "Journal of Separation Science", 35(19), October 2012. pp 2665-2670. Available from: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jssc.201200356/abstract. [Accessed 09/08/2012] en
heal.abstract Natural antioxidants derived from plant sources attract considerable scientific interest. While classic extraction methods consume high volumes of toxic organic solvents, cloud point extraction requires surfactant not exceeding 15% of the waste volume. In preliminary tests, the suitability of various low hazard surfactants (Span 20, PEG 400, Tween 80 and 20) was explored for separation of phenols and carotenoids from olive mill wastewater and red-flesh orange juice. Tween 80 showed the highest recovery and further applied to the next experiments. The most appropriate surfactant concentrations were 5% (for olive mill wastewater) and 7% (for orange juice) as indicated by recovery % and the rest cloud point extraction parameters (analyte concentration, concentration factor, and phase volume ratio). A double step CPE with 5% + 5% of Tween 80 recovered up to 94.4% of the total phenols from olive mill wastewater, while a 7% + 7% of Tween 80 recovered up to 72.4% of the total carotenoids from orange juice. Evaluation of the final effects and extraction efficiency of single and double step cloud point extraction shows that double step scheme seems to be preferable in both cases. Finally, phenols and carotenoids recovered by Tween 80 maintained high antiradical activity (DPPH test). en
heal.publisher WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim en
heal.journalName Journal of Separation Science en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: Katsoyannos_et_al-2012-Journal ...
    Μέγεθος: 479.0Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες