Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος el
dc.contributor.author Κατσόγιαννος, Ευάγγελος el
dc.contributor.author Χατζηλαζάρου, Αρχοντούλα el
dc.contributor.author Κοντελές, Σπυρίδων Ι. el
dc.date.accessioned 2015-05-23T11:43:28Z
dc.date.available 2015-05-23T11:43:28Z
dc.date.issued 2015-05-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/10969
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612000714# el
dc.subject oleuropein
dc.subject blanching
dc.subject response surface methodology
dc.subject steaming
dc.subject Ελαιοευρωπαΐνη
dc.subject Λεύκανση
dc.subject Olive leaves
dc.subject Φύλλα ελιάς
dc.subject Μεθοδολογία επιφάνειας απόκρισης
dc.subject Πλεύση
dc.title Improvement of oleuropein extractability by optimising steam blanching process as pre-treatment of olive leaf extraction via response surface methodology en
heal.type journalArticle
heal.classification Chemistry
heal.classification Instrumental analysis
heal.classification Χημεία
heal.classification Ενόργανη ανάλυση
heal.classificationURI http://zbw.eu/stw/descriptor/15638-4
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85066771
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.classificationURI **N/A**-Ενόργανη ανάλυση
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/55790
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/17893
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/52339
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/44810
heal.identifier.secondary doi:10.1016/j.foodchem.2012.01.038
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών el
heal.publicationDate 2012-07-15
heal.bibliographicCitation Stamatopoulos, K., Katsoyannos, E., Chatzilazarou, A. and Konteles, S. J. (2012). Improvement of oleuropein extractability by optimising steam blanching process as pre-treatment of olive leaf extraction via response surface methodology. "Food Chemistry", 133(2), 15 July 2012. pp 344-351. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612000714#. [Accessed 26/01/2012] en
heal.abstract Impact of steam, hot water blanching and UV-C irradiation as pre-treatments on extraction of oleuropein and related biophenols from olive leaves (OLs), was investigated. Moreover, particle size effect of olive leaves and steam blanching duration were selected as independent variables to optimise steam blanching process in terms of oleuropein content (OC) and antioxidant activity (AC) of ethanolic extracts, by using response surface methodology. Optimum conditions for OC and AC were 10 min steam blanching of 20-11 and 3-1 mm olive leaf fraction, respectively. Depending on the extraction procedure, at optimum conditions of steaming the results indicate that steam blanching of OL prior to extraction can significantly increase oleuropein yield from 25 to 35 times compared to non-steam blanched sample, whereas the antioxidant activity increased from 4 to 13 times. No significant UV-C effect was observed in OC and AC, while hot water blanched samples showed significantly higher oleuropein yields and antioxidant activity compared to untreated samples. en
heal.publisher Elsevier Ltd. All rights reserved en
heal.journalName Food Chemistry en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 1-s2.0-S0308814612000714-main.pdf
    Μέγεθος: 380.5Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες