Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Βλάχος, Ν. el
dc.contributor.author Σκοπελίτης, Ιωάννης el
dc.contributor.author Ψαρουδάκη, Μ. el
dc.contributor.author Κωνσταντινίδου, Βαλεντίνη el
dc.contributor.author Χατζηλαζάρου, Αρχοντούλα el
dc.date.accessioned 2015-05-23T12:26:12Z
dc.date.available 2015-05-23T12:26:12Z
dc.date.issued 2015-05-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/10976
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000326700601035X# el
dc.subject Fourier transform infrared spectroscopy
dc.subject Olive oil
dc.subject Adulteration
dc.subject Νοθεία
dc.subject Edible oils
dc.subject Βρώσιμα έλαια
dc.subject Μετασχηματισμού Fourier υπέρυθρη φασματοσκοπία
dc.subject Ελαιόλαδο
dc.subject Oxidation
dc.subject Οξείδωση
dc.title Applications of Fourier transform-infrared spectroscopy to edible oils en
heal.type journalArticle
heal.classification Chemistry
heal.classification Instrumental analysis
heal.classification Χημεία
heal.classification Ενόργανη ανάλυση
heal.classificationURI http://zbw.eu/stw/descriptor/15638-4
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85066771
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.classificationURI **N/A**-Ενόργανη ανάλυση
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh88002426
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85094619
heal.contributorName Τέγου, Ευαγγελία el
heal.identifier.secondary doi:10.1016/j.aca.2006.05.034
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών el
heal.publicationDate 2006-07-28
heal.bibliographicCitation Vlachos, N., Skopelitis, Y., Psaroudaki, M., Konstantinidou, Valentini, Chatzilazarou, A., et.al. (2006). Removal of polyphenols from wine sludge using cloud point extraction. "Analytica Chimica Acta", vol. 573-574, 28 July 2006. pp 459-465. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000326700601035X#. [Accessed 17/05/2006] en
heal.abstract Recent developments in Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy instrumentation extend the application of this technique to the field of food research, facilitating particularly the studies on edible oils and fats. In this work, FT-IR spectroscopy is used as an effective analytical tool in order: (a) to determine extra virgin olive oil adulteration with lower priced vegetable oils (sunflower oil, soyabean oil, sesame oil, corn oil) and (b) to monitor the oxidation process of corn oil samples undergone during heating or/and exposure to ultraviolet radiation. A band shift observed at 3009 cm−1 assigned to the Csingle bondH stretching vibration of the cis-double bond, allows the determination of extra virgin olive oil adulteration. Changes in the 3050–2800 and 1745 cm−1 spectral region appear after heating at elevated temperatures and aid the oxidation process monitoring. In addition, an analytical technique for the measurement of carbonylic compounds in oils, produced after heating, is applied. The possible antioxidant effect of oregano is also discussed. en
heal.publisher Elsevier B.V. All rights reserved en
heal.journalName Analytica Chimica Acta en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 1-s2.0-S000326700601035X-main.pdf
    Μέγεθος: 212.3Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες