Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σαλάχα - Μουτσοπόυλου, Μαρία - Ιωάννα el
dc.contributor.author Καλλιθράκα, Σταματίνα el
dc.contributor.author Μαρμαράς, Ιωάννης el
dc.contributor.author Κουσίση, Ελισάβετ el
dc.contributor.author Τζούρου, Ειρήνη el
dc.date.accessioned 2015-06-07T10:06:28Z
dc.date.available 2015-06-07T10:06:28Z
dc.date.issued 2015-06-07
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/15442
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157508000604# el
dc.subject Anthocyanins
dc.subject antioxidant activity
dc.subject Food--Composition
dc.subject High performance liquid chromatography
dc.subject Red wines
dc.subject Sulfur dioxide
dc.subject Alternative wine preservative
dc.subject Εναλλακτικά συντηρητικά κρασιά
dc.subject Ανθοκυάνες
dc.subject Αντιοξειδωτική δράση
dc.subject Σύνθεση των τροφίμων
dc.subject Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης
dc.subject HPLC
dc.subject Κόκκινα κρασιά
dc.subject Διοξείδιο του θείου
dc.title A natural alternative to sulphur dioxide for red wine production en
heal.type journalArticle
heal.secondaryTitle influence on colour, antioxidant activity and anthocyanin content en
heal.classification Pharmacology
heal.classification Biochemistry
heal.classification Φαρμακολογία
heal.classification Βιοχημεία
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C02967
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C00386
heal.classificationURI **N/A**-Φαρμακολογία
heal.classificationURI **N/A**-Βιοχημεία
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85005532
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/10489
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85050191
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85060677
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2008006300
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85130378
heal.identifier.secondary doi:10.1016/j.jfca.2008.03.010
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών el
heal.publicationDate 2008-12
heal.bibliographicCitation Salaha, M.-I., Kallithraka, S., Marmaras, I., Koussissi, E. and Tzourou, I. (2008). A natural alternative to sulphur dioxide for red wine production: influence on colour, antioxidant activity and anthocyanin content. "Journal of Food Composition and Analysis", 21(8), December 2008. pp. 606-666. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157508000604#. [Accessed 03/05/2008] en
heal.abstract An alternate to sulphur dioxide natural antioxidant was tested during 2005 harvest on four different red vinifications, and was applied in each winemaking batch in combination with sulphur dioxide and on its own. Responses measured and analysed with uni- and multivariate statistics were: anthocyanin content, antioxidant capacity and classic oenological parameters. ANOVA revealed no significant effect of treatment in the antioxidant values of RA or diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) of wines, but a paired t-test could differentiate wines treated only with SO 2 from those treated only with the novel product according to their RA values. Principal component analysis (PCA) of anthocyanin content of the treated wines gave five significant components, explaining 100% of variance and differentiating products treated only with SO 2 from those treated only with new product. PCA of oenological data explained 72% of variance in the first two components and wines were clearly differentiated on the basis of SO 2 or alternative treatment. In all cases, commercially acceptable red wines were produced, giving a possibility for partial substitution of SO 2 by a natural product. en
heal.publisher Elsevier Inc. All rights reserved en
heal.journalName Journal of Food Composition and Analysis en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 1-s2.0-S0889157508000604-main.pdf
    Μέγεθος: 241.0Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες