Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Bassil, Daniel B. en
dc.contributor.author Μακρής, Δημήτριος Π. el
dc.contributor.author Κεφάλας, Παναγιώτης el
dc.date.accessioned 2015-06-11T18:40:24Z
dc.date.available 2015-06-11T18:40:24Z
dc.date.issued 2015-06-11
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/15731
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996904002297# el
dc.subject caffeic acid
dc.subject Antiradical activity
dc.subject Δραστηριότητα ριζών
dc.subject Καφεϊκό οξύ
dc.subject l-Cysteine
dc.subject Polyphenol oxidation
dc.subject Πολυφαινόλη οξείδωση
dc.subject Sodium periodate
dc.subject Υπεριωδικό νατρίο
dc.title Oxidation of caffeic acid in the presence of l-cysteine en
heal.type journalArticle
heal.classification Pharmacology
heal.classification Biochemistry
heal.classification Φαρμακολογία
heal.classification Βιοχημεία
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C02967
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C00386
heal.classificationURI **N/A**-Φαρμακολογία
heal.classificationURI **N/A**-Βιοχημεία
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/20999
heal.identifier.secondary doi:10.1016/j.foodres.2004.10.009
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών el
heal.publicationDate 2005-05
heal.bibliographicCitation Bassil, D., Makris, D. and Kefalas, P. (2005). Oxidation of caffeic acid in the presence of l-cysteine: isolation of 2-S-cysteinylcaffeic acid and evaluation of its antioxidant properties. "Food Research International", 38(4), May 2005. pp. 395-402. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996904002297#. [Accessed 02/12/2004] en
heal.abstract Caffeic acid (3,4-dihydroxycinnamic acid) was oxidized in wine-like model solutions (citrate buffer, pH 3.5) containing l-cysteine, by means of sodium periodate that mimics the mechanism of polyphenol oxidase (PPO). The reaction lead to the formation of a l-cysteine/caffeic acid adduct, which was isolated and tentatively identified as 2-S-cysteinylcaffeic acid (2-CCA), on the basis of LC-MS and 1H NMR data. The antioxidant properties of 2-CCA were assessed by employing the DPPH and a ferric-reducing test, and compared with both caffeic acid and l-cysteine, but also with gallic acid, which was used as a reference antioxidant. The results indicated that the adduct exhibits slightly improved antiradical activity in relation with the parent molecule (caffeic acid), but its reducing capacity was dramatically reduced, a fact that was theoretically ascribed to its strong chelating ability. en
heal.journalName Food Research International en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 1-s2.0-S0963996904002297-main.pdf
    Μέγεθος: 364.8Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες